terça-feira, 11 de agosto de 2015

Student's Day

ORIGEM

   No dia 11 de agosto de 1827, D. Pedro I instituiu no Brasil os dois primeiros cursos de ciências jurídicas e sociais do país: um em São Paulo e o outro em Olinda, este último mais tarde transferido para Recife. Até então, todos os interessados em entender melhor o universo das leis tinham de ir a Coimbra, em Portugal, que abrigava a faculdade mais próxima.

   Na capital paulista, o curso acabou sendo acolhido pelo Convento São Francisco, um edifício de taipa construído por volta do século XVII. As primeiras turmas formadas continham apenas 40 anos. De lá para cá, nove Presidentes da República e outros inúmeros escritores, poetas e artistas já passaram pela escola do Largo São Francisco, incorporada à USP em 1934.

   Cem anos após sua criação dos cursos de direito, Celso Gand Ley propôs que a data fosse escolhida para homenagear todos os estudantes. Foi assim que nasceu o Dia do Estudante, em 1927.
 
(Fonte:www.brasilescola.com/ acesso em 07/06/08)

Now, let's practise!

Who am I?
 
I am a student. My name is xxx. I am 16 years old. I go ... a public high school. I live...Santa Maria. It is a big city … RS. It is … Brasil, ... South America.
The name of my school  is "Monteiro Lobato High School". It is located …. a big dictrict. I play ... the school team. My favourite subject is Physics. I don't like Portuguese. My favourite color is blue. I love eating pancakes. I have a dog. It's name is Bobby.
I live here … my family. I have a brother and a sister. I am the youngest. We live … 490, Paul Harris Street. It is a calm place.
I was born here … 1992. More exactly … October 21, 1992, …a Sunday,
... eight o'clock. According mom  it was a beautiful sunny day.
I work … the morning. It is a part time job. I like it. It is …  45, Presidente Vargas Avenue. I stay there …8   12 o' clock.
.... weekends I go ... the cinema or ... the Club. I love dancing. I am crazy about computer games
1.Fill in the blanks with the correct preposition: in, on, at, to, from, with.
2. Translate the text.
3. Describe yourself like the text above. How about posting it on the Class Blog?

segunda-feira, 20 de julho de 2015

Happy Friend's Day

(Source:  www.doobybrain.com  acesso em 05/06/2008.)
Observe as tiras com  Garfield e Pooky. Numere as traduções seguindo a ordem dos quadrinhos: (from 1 to 6)
(   ) Sai para lá Pooky, você tomou conta da cama!
(   ) Você nunca vai me dizer para fazer dieta.
(   ) Suspiro.
(   ) Você me dá abraços quando eu preciso deles.
(   ) Eu não posso imaginar um dia sem você.
(   ) Pooky, você é meu melhor amigo.
 
Garfield demonstra seu natural egoísmo em qual frase?
 


Friendship  
"A friend is a good listener."

"A friend is not jealous of your success."

"A friend is not selfish."

"A friend shares his (her) problems with you."

"A friend is patient."

"A friend is always prepared to help you."

"A friend understands what you are thinking."

"A friend does not lie to you."

"The best way to have a friend is to be one (friend)."

sexta-feira, 31 de outubro de 2014

It's Halloween

Happy Halloween!



Halloween
All Hallows Even
American children spend an important part of  Halloween making faces in pumpkins
 by removing the pulp and seeds and cutting holes for the eyes, nose and a mouth
 with three big teeth. 
They put a candle inside the pumpkin and the light shines through the
 holes in a frightening way. These pumpkins are called Jack- O'- Lanterns.
Dressed as witches, ghosts, skeletons and pirates the children go from house to
 house shouting "Trick or Treat!". This means that if the people of the house don't
 give them a "treat" - generally candies, cakes or apples - they will play "tricks" on
 them. The result is that children go home late at night with more candy that they can
 carry!

(Author - I don't know!)

quarta-feira, 16 de abril de 2014

Easter!


Sabe quem trouxe para o Brasil a tradição do Coelhinho?
Foram os imigrantes alemães.
Encontre mais expressões, bem como histórias das tradições de Páscoa em
http://pessoas.hsw.uol.com.br/pascoa-criancas.htm

 Easter at my home!
This work was made by students of English Classes at School T.  N. / SM/ RS. They study in the first grade.
1. At first they researched on Internet and learned how people commemmorate Easter around the world.

http://www.theholidayspot.com/easter/easter_poems1.htm
http://www.rexanne.com/easter-kids.html

2. They completed some exercises about the theme.
3. In groups they wrote their work.
4.They told to classmates their actions on Good Friday and Easter day. 
5. Finally they wrote a text and after posted it on the Class blog.


Students Text
Group 101
Our celebration is as follow.
Group one:
On Good Friday we eat fish at lunch and dinner.
On Saturday children adorn their baskets.
At Hallelujah Night the parents put their chocolates in the nests.
On Easter Sunday the family gathers for a lunch.
They eat barbecue and children enjoy the desserts.
(Marta, Mahara and Suélen - Group 101)

Group two:
Long time ago Easter was considered the ressurection of Christ,
Easter heralded the end of Winter and the arrival of Spring.
For many people the Easter holiday is a great party with much food.
For others it is a common day.
For children  Easter is a festival of sweets.
It is the day they wait the rabbit.
(Pâmela, Franciele and Letícia - Goup 101)

Group three:
Easter is celebrated in several ways.
The celebration starts on Good Friday, when they eat fish.
On Easter Sunday we eat barbecue at noon and children enjoy their chocolate eggs.
Some people go to church for praying.
(Ana, Daniel and Silvia - Group 101)

Group four:
In Brazil, many people go to mass or stay with the family, on Easter Day.
On friday we eat fish, and on Sunday we get chocolate eggs.

Nome: Diéssica, Larissa e Nátaly

Group five:

In many parts af Europe, huge bonfires are lighted on hilltops and in churchyards an Easter eve.They are called Judas fires,because effigies of Judas frequently burned in them.The easter bonfires predate cristianity and were originally inted to celebrate the arrival of spring the burning effigy once symbolized winter.

Jessica,Pablo and Patrik

Group six:


The Easter in Brazil is commemorated with the tradition of eggs of chocolates,many sweets and eating a meal family.
On Good Friday we don't eat red flesh. We only eat white flesh. { -.-' }

Names: Thauane, Franciane, Jennifer.

Group seven
The Easter is celebrated in Brazil for a traditional way.
But the traditions  are eating fish on Good Friday, spoon macela early in the morning and eat chocolate.
A very  common habit is the children hunt their own nests for Easter. They are of wicker, wood or cardboard, and fill them with straw or shredded paper.
The nests are left to put the chocolate rabbits and eggs in the early hours of Easter.
The "hunt the egg" or "hunting the basket" is also used.
It is also celebrated several masses because it is not only fun to celebrate the ressurrection of Jesus Christ.
Author : Elidiane, Natsha and Taciane


Group 102
Group 1

Our EASTER

Well, our Easter group is very good with our families giving too many chocolate and eggs to them on Easter day. We also make the ritual to eat fish in good Friday. I'm Kelen and= in my family we eat fish all the week.
In the house of Danielle they also follow the ritual. In Hellen’s it is not in such a way thus is alone in the sixth same one that the family eat fish. well our Easter is more or less this.
In our childhood our parents spoke that rabbits come and brought our eggs.
Today we know that this is an ilussion. Our parents said to this it stops that the children if to hold eentil Easter them gave our eggs as rewards. Well... we tell a little about our Easter and how it mas when we were children.

Name : Kelen, Hellen and Danielle.

Group 2

On Good Friday my family used to eat fish or roast cood with potatoes. If we have some money it's wonderful.
We remember when there were eggs in the backyard and we had to find them.

Names: Lyege., Daiane N.

Group 3
Páscoa!
Verônica, Bruna F. Bruna R. e Adriana

On friday only the cristian in brazil have as traditon eating meat fish.
Many people eat all week and others don't. In the sunday, easter day's we comemmorate with party and many sweets, like chocolate and more wait
children the easter

Group 4
The Easter

The Easter in our group is celebreted with eggs of chocolate.
Im friday we consume fish,and drink wine.
In Sunday we gather the family in a big Easter Sunday meal.

Name: Jéssica,Sabrina,Caroline F.

Group 5

The Easter

In Brazil on the day of Easter we celebrate
with a lunch meeting with the entire family and a big meal .
They present the children chocolate,candy,sweet...
The symbols are: the rabbit and egg of chocolate !

By: Augusto and William

Group 6
The easter is webrated in our homes in a very happy way, which is meeting the family and people who just like each other. In this day we don't only exchange Easter eggs. It's a day to remember Jesus Christ.
Our families do a big meal. Always commemorative meals In Rio Grande do Sul for example we do a barbecue and it is also celebrated as a day of confraternization.

Name's:Charline, Marjorie and Thaiane.

Group 7

Vinicius, Jean


In Brazil on easter day we celebrate with a lunch where the entire family have a meeting at a big easter lunch.
The older present the children with chocolate, candy, sweet...


Group 8
Easter Lunch


We eat fish on good friday and pick up ''macela''.
We comemorate easter exchanging present.
Many families go to church too.


Marcos, Elisson, Felipe, Wiliam

sábado, 12 de abril de 2014

Days of the week

Do you know the meaning of the days' name?

Sunday - Sun's Day - It's dedicated to Apollo, the Roman God of the Sun, medicine, poetry, and prophecy.

Monday - ........

quinta-feira, 3 de abril de 2014

Emily Dickinson

 Ficheiro:Black-white photograph of Emily Dickinson2.png 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Black-white_photograph_of_Emily_Dickinson2.png

Emily was born in Amherst, Massachusetts, USA. She remained at home and did not marry. She attended college in a nearby school for one year, and later made one trip as far as Washington and two or three trips to Boston. After 1862 she became a total recluse, not leaving her house  nor seeing even close friends.

The range of her poetry suggests not her limited experiences but the power of her creativity and imagination. She had only seven poems published during her lifetime. Many of her 1.800 poems were  published in 1890's, and she was rediscovered by the literary world in 1920's.

Her poems are short, based on a single image or symbol.

She writes about love, nature, mortality and immortality, success, failure. She writes of these things so brilliantly that she is now ranked as one of America's great poets.

(Adapted from "Highlights of American Literature", Book II - pages 53, 54, 55, 56, 57)

For reading:

I'M NOBODY! WHO ARE YOU?

I'm nobody! Who are you?

Are you nobody, too?

Then there's a pair of us - don't tell!

They'd banish us, you know.

How dreary to be somebody!

How public, like a frog.

To tell your name the livelong day

To an admiring bog!


...............................................................................................................

THIS IS MY LETTER TO THE WORLD

This is my letter to the world,

That never wrote to me, -

The simple news that Nature told,

With tender majesty.



terça-feira, 1 de abril de 2014

Fool's Day


(image from the Internet...)

 April Fools’ Day
Unlike most of the other nonfoolish holidays, the story of April Fool’s Day, sometimes called All Fool’s Day, is not really clear. It is a for “for-fun-only” observance when practical jokes are common practice. Sometimes, elaborate practical jokes are played on friends or relatives that last the entire day. Nobody is expected to buy gifts or to take their “significant other” out to eat in a fancy restaurant. Nobody gets off work or school.
It’s simply a fun little holiday, but a holiday on which one must remains forever vigilant, for he may be the next April Fool!
(Fonte:Coquetel - Crosswords nº 12, pág. 04. Ed.Ediouro.)
 ..................................................................................................................................................................
Dentre as várias versões de por que 1º de abril é considerado o Dia da Mentira, uma das mais aceitas é a francesa. Entre os francos, o ano-novo era comemorado nas festas da primavera, entre 25 de março e 1º de abril. Quando, em 1564, o rei francês Carlos IX adotou o calendário gregoriano e passou a iniciar o ano-novo em 1º de janeiro, alguns franceses conservadores resistiram, insistindo em comemorar a data em 1º de abril. A maioria do povo, por brincadeira, passou nessa data a gozar esses conservadores, convidando-os para festas inexistentes ou mandando-lhes presentes estranhos e falsos. Daí o seu epíteto de Dia da Mentira. Atualmente, na França e em muitos países, como o Brasil, é comum as pessoas nesse dia contar mentiras e vantagens "cabeludas" ou fazer falsos convites, tudo em nome do dia em que é permitido faltar com a verdade.
(Bibliografia: Guia dos curiosos, de Marcelo Duarte. São Paulo, Cia. das Letras, 1996. Disponível em  www.brasilcultura.com.br  acesso em 07/06/08 - 14h 15min)

segunda-feira, 24 de março de 2014

Learning comparatives and Superlatives

(From www.turmadamonica.com.br acesso em 02/02/09)

Comparative Degree

Observe o pedido de Cebolinha: usando “as strong as”  ele pretendia ser tão forte quanto a Mônica. Quando queremos comparar duas coisas/ pessoas: 
Usamos três estruturas básicas:
* as + adjective + as  -> indica igualdade
I’d like to be as strong as Mônica.
** less +adjective + than -> indica inferioridade
I’d like to be less strong than Mônica.
*** more + adjective + than -> indica superioridade
Mônica is more strong than Cebolinha.

Mônica is stronger than Cebolinha.
Para indicarmos superioridade em adjetivos curtos (uma ou duas sílabas), normalmente acrescentamos  -er ao final do adjetivo:
* The Rolling Stones are older than U2.
 Também correm  algumas alterações na ortografia
* Adjetivos terminados em y -> troca-se o y por i após
acrescenta-se – r.
* English is easier (easy) than Chinese.
Adjetivo terminado em  -e -> acrescenta-se – r.
* Santa Maria is larger than São Pedro do Sul.

 Adjetivo terminado em consoante+vogal+consoante dobra-se a consoante final e então acrescenta-se –er.
* Porto Alegre is bigger (big) than Santa Maria.


( Comic from www.turmadamonica.com.br acesso em 02/02/09)

     
Superlative Degree   
Quando queremos destacar um elemento num determinado grupo usamos as seguintes formas:   
* the most + adjective - indicando superioridade   
The Beatles were the most popular band of all time.   
* the least + adjective  - indica inferioridade   
Her last album was the least successful of her career.   
* adjetivos curtos  the…-est.   
Offspring is the craziest band I know.   
    
Casos especiais do uso do superlativo:   
* fun -  the most fun   
I’m going to the most fun rock concert.   
* old - the oldest / the eldest   
This is the oldest books I have.   
Bill is my eldest / oldest cousin.   
* far - the furthest / farthest   
Which city is the farthest/ furthest from here: Rio or Manaus? 

Construções idiomáticas:
Comparative + and + comparative
She is fatter and fatter.
(Ela está cada vez mais gorda.)
The weather is getting colder and colder.
(O tempo está ficando cada vez mais frio.)
The + comparative + the  + comparative
The sooner, the better.
(Quanto mais cedo melhor.)
The more I see you, the more I want you.

Attention:
Quando o adjetivo tiver duas ou mais sílabas usa-se:
* para formar o comparativo de superioridade:  More + adjetivo + than --> more beautiful than;
*para formar o superlativo:   The + most + adjetivo --> the most beautiful.


Now, a question for you:
Na tira 2 , acima,  Mônica manifesta a opinião que tem sobre ela mesma. Para tal ela faz uso de uma forma comparativa ou superlativa?
Escreva uma pergunta que você gostaria de fazer ao espelho (in English, of course!)




Some exercises:
I. Choose the correct alternative:
1. Jack is …… friend I have.
a.( ) better than;    b.( ) the best;         c.( ) as good as
2. This is ….. Math problem.
a.( ) the worst;      b.( ) worse than;     c.( ) as bad as
3. My father is …..my mother.
a.( ) as tall;          b.( ) taller than;        c.( ) the tallest
4. Helen is ….. woman in my family.
a.( ) the older;     b.( ) the oldest;         c.( ) older than
5. My cat is ….. your dog.
a.( ) uglier;          b.( ) uglier than;        c.( ) the ugliest


Answers:

sexta-feira, 21 de março de 2014

Lendo e compreendendo textos.!

Ler e interpretar são importantes momentos na aprendizagem de uma Língua. O leitor trabalha suas aprendizagens anteriores como vocabulário, conhecimento do assunto,  gramática...desenvolve o gosto pela leitura ao ter contato com assuntos de seu interesse ou mesmo informacionais.

 A autora do texto abaixo é uma conhecida escritora inglesa famosa pelas tramas habilmente urdidas, levando o leitor em um clima de suspense até o final, muitas vezes totalmente inesperado.






As questões de 49 a 58 são referentes ao texto acima.
Leia o texto e escolha a alternativa correta.
49. O texto que você acabou de ler  foi, provavelmente, tirado de
a) um romance de amor.
b) um romance policial.
c) um romance de aventura.
d) um conto humorístico.
e) um conto infantil.

50. De acordo com o texto, o ambiente estava
a) tenso.
b) barulhento.
c) silencioso.
d) tedioso.
e) alegre.

51. Na sala contígua
a) havia cinco pessoas honestas.
b) um grupo de homens dormia.
c) alguém gritou por socorro.
d) Poirot estava inquirindo os policiais.
e) alguém atirou um objeto no chão.

52. Poirot é, provavelmente,
a) um médico.
b) um psiquiatra.
c) um detetive.
d) um doente mental.
e) um professor.

53. Havia na "reunião"
a) cinco pessoas.
b) nove pessoas.
c) uma pessoa.
d) sete pessoas.
e) duas pessoas.

54. De acordo com o texto,
a) Poirot estava se afogando.
b) os inocentes sempre dizem o que se quer saber.
c) havia três pessoas acotoveladas.
d) havia nove  pessoas amedrontadas.
e) havia cinco pessoas amedrontadas.

55. Segundo o texto
a) ouviu-se o barulho de uma bomba.
b) nada foi ouvido.
c) Poirot usava óculos.
d) o silêncio era absoluto.
e) havia três pessoas à esquerda de Poirot.
 


56. O texto diz que
a) as partes culpadas devem falar.
b) Poirot estava assustado.
c) os amigos de Poirot investigarão um crime.
d) havia oito pessoas culpadas.
e) apenas uma entre as oito pessoas na reunião era culpada.
 
57. Poirot, provavelmente
a) falava animadamente.
b) atirou um sapato no chão.
c) quer descobrir um crime.
d)quebrou o silêncio mortal.
e) deseja prender oito pessoas.
 
58. Nas palavras de Poirot, para se investigar um crime
a) é necessário que todos falem.
b) é necessário estudar seus pormenores.
c) apenas é necessário conhecer os inocentes.
d) apenas uma coisa é necessária.
e) é necessário dizer a verdade.


 Answers: 49 - b; 50 - c; 51 - e; 52 - c; 53 - b; 54 - e; 55 - d; 56 - e; 57 - c; 58-a.

terça-feira, 18 de março de 2014

English thoughts & proverbs

A Língua Inglesa assim como a nossa Portuguesa é rica em adágios populares e pensamentos. Por todos estes anos tenho coletado vários e desconheço a fonte de muitos, pois eles na sua grande maioria foram coletados em época em que a vasta Web era uma visão futurista.
Alguns dos pensamentos que postarei foram usados por minhas professoras de Inglês, no Ginásio: D. Iza e D. Sílvia no Clássico (atual EM).

"In god we trust!"

"Big problems start small."


 "In Nature there are neither rewards, nor punishments. There are only consequences." 
 (Robert Ingersoll) 

"Don't stop learning. The more you you know, the less you fear." *

"A good leader knows the importance of a TEAM: Together Everyone Achieves More." *

"A friend in need is a friend indeed."*

"Happiness is hidden in details."*

"The best way to have a friend is to be one."*

"To be or not to be that is the question." 
"There's nothing either good or bad but thinking makes it so."
William Shakespeare

“Love is the universal language.
Music is the universal language.
English is the universal language.”*
 
“A quitter never wins.
A winner never quits.
Never, never give up.”*
 
“I count my blessings, not my troubles.”*
 
“The most important word in English is “Please”.
The two most words in English are “Thank you”.
The three most important words in English are “I am sorry”.*
 
“Happiness is like a perfume which you cannot pour on others
without getting a few drops on yourself.”*
   

“Life is like a box of chocolates  - you never know what you are going to get.”
 (Forrest Gump)
 
“To raise new questions, new possibilities, to regard old problems from a new angle, require creative imagination.” 
 (Albert Einstein)
 
“Roses are red.
Violets are blue.
Sugar is sweet.
And so are you.”*
 
“In the middle of difficulty lies opportunity.”
(Albert Einstein)
 
“What doesn’t kill me makes me stronger.”
(Albert Camus)
 
“The ornament of a house is the friends who frequent it.”
(Ralph Waldo Emerson)
 
“A real friend is one who walks in, when the rest of the world walks out.”
(Walter Winchell)  
"Life is a cup to be filled not drained."*

"What doesn't kill me makes me stronger."
(Albert Camus)
   
"Go confidently in the direction of your dreams! Live the life you've imagined. As you simplify your life, the laws of the universe will be simpler."
Henry David Thoreau

"To love and be loved
to need and be needed
to want and be wanted
to desire and be desired...
is to love and be loved."
(E. Jacob Taylor)

"Somebody loves you deep and true.
If I wasn't so shy, I will tell you who."*

"The flowers speak the language of love.
Say it with flowers."*

(* Unknown author for me at least!)

segunda-feira, 17 de março de 2014

Saint Parick's Day!



Saiba mais sobre este Dia clicando aqui!

sábado, 19 de outubro de 2013

quarta-feira, 12 de junho de 2013

Feelings & Words



Você sabe como falar de seus sentimentos em Inglês?

 A Língua Inglesa possui sua parte de expressões românticas. 
Aqui estão algumas frases úteis para se usar quando falar sobre seus sentimentos. 

Fonte: Newsletter Englishtown.com

"1. Love makes the world go round. Algumas pessoas pensam que dinheiro faz o mundo girar. Mas para verdadeiros românticos, o amor é a coisa mais importante da vida.

2. Your better half. Isso se refere à sua namorada ou namorado. Você também pode chamar seu parceiro de 'my other half' - mas sua melhor metade é melhor que sua outra metade!

3. The light of my life. A light of your life é a pessoa que te faz sorrir, e se sentir bem! Você também pode dizer à sua amada, "Darling, you light up my life".
 
4. She drives me crazy! Não, não significa que ela faz você ficar louco! Se alguém drives you crazy, esta pessoa faz seu coração bater mais rápido. Por exemplo, "You're crazy about Amy, why don’t you ask her out?"
 
5. Falling in love. To fall in love significa muito mais do que apenas amar. Amar alguém é muito bom, mas 'to fall in love' significa que você não pode viver sem essa pessoa. Lembre-se: não diga ao seu namorado ou namorada "I'm falling in love with you" logo de cara. É melhor você esperar até realmente ter certeza.

6. Perfect match. Você já encontrou seu par perfeito? Seu perfect match é exatamente isso - a pessoa que combina com você perfeitamente de todas as maneiras. Também usamos a expressão 'soul mate'.

7. Seeing, Dating, Going steady. Quando você começa a sair com alguém, você não quer parecer muito sério. Você pode dizer 'I'm seeing someone'. Depois de um tempo, você começa dating. Finalmente, você go steady. Isso significa que vocês são oficialmente namorado e namorada.

8. You are too good to be true! Você diz isso a alguém se você acha que ele/ela é tão incrível que não pode ser real. Você pode dizer you are like a dream come true.

9. Significant Other. Isso é um jeito moderno de se referir ao seu parceiro ou amante na terceira pessoa. Então você pode dizer Can I bring my Significant Other to the party?, mas não Honey, you are my Significant Other.

10. Love at first sight. Isso é quando duas pessoas se apaixonam imediatamente, na primeira vez em que se vêem. Se você acredita nisso, então você é um verdadeiro romântico."